Genç/Çocuk Odalarında Hangi Renkler Kullanılabilir? Çocukların Renkler üzerinde Duyguları Nedir?

05-09-2023 14:41
Genç/Çocuk Odalarında Hangi Renkler Kullanılabilir? Çocukların Renkler üzerinde Duyguları Nedir?

Genç ve Çocuk Odalarımda Kullanılan Renkler Nasıl Olmalı;

 
Her gencin ve çocuğun kişisel alanı olan odaları, kendi zevklerine göre tercih edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken noktalar ise istek ve ihtiyaçlara göre değişiklik gösterir. Genç veya çocuk odası için kullanılan renkleri nasıl seçebilirim? hangi renkleri kullanmalıyım? gibi sorularınıza yanıtlar arıyorsanız bugün ki içeriğimiz tam sizlere göre.

 
Çocukların bilimsel araştırmalara göre renklerdeki duyguları;

 

MAVİ

Mavi renk; sakinlik, güven, samimiyet, sevgi ve bütünlük gibi duyguları çağrıştırır. Gökyüzü ve deniz rengi olduğundan özgürlük ve rahatlık hissi verir. Mavi renk nabzı yavaşlatır, vücut ısısını dengeler ve kişiyi sakinleştirir. Dr. Ponza’nın yaptığı bir çalışmada mavi odaya alınan saldırgan bir hastanın kısa zaman içinde sakinleştiği gözlemlenmiştir.

 Koyu olmayan mavi tonlar çocuk odasında kullanıldığında yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etkisi olur. Mavi renk bebeğin uykuya geçişini kolaylaştırır. Mavi tonun doğru kullanılması, iyi bir uykuyu da beraberinde getirir. Çocuk odasında koyu mavi ton kullanılması, çocuğun kâbus görmesine neden olabileceğinden tavsiye edilmez.

Açık mavi dinlenmeye teşvik eder ve aşırı hareketli çocuklar için dengeleyicidir. Odası maviye boyanmış hiperaktif bir çocuğun nabzı yavaşlar ve çocuk sakinleşir. Hiperaktif çocukların çantalarında ya da kıyafetlerinde mavi tonun seçilmesi sakinleşmelerine ve hareketlerini dengelemelerine yardımcı olabilir.


PEMBE

Pembe; romantizm, merhamet, bağlılık, güzellik, aşk, dostluk, duyarlılık ve dinginliği temsil eder. Pembenin dengeli kullanılması küçük çocukları rahatlatır ve yatıştırır. Çocuk odasında pembenin çok yoğun kullanılması bunaltıcı olabilir. Bu durum içine kapanan çocuğun çekingenliğini arttırabilir.

Pembe renk nabzı yavaşlatır. Hiperaktif bir çocuğu sakinleştirme etkisi bulunmaktadır. Bebek ve çocuk odalarında rahatlatıcı etkisinden faydalanmak için kullanılabilir. Kaliforniya’daki San Bernardino Denetleme Bölümü’nde gözaltında tutulan çocuklar saldırganlaştıklarında pembe renkli bir hücreye alınıyorlar. Bu çocukların genellikle 10 dakika içerisinde sakinleştikleri görülmüştür.

 

KIRMIZI

Kırmızı renk; tehlike, tutku, cesaret, aşk, stil, heyecan, acil durum ve enerjiyi temsil eder. Kullanıldığı yere göre etkileri değişebilir. Restoranlarda yoğun kırmızı kullanımı iştahı açarken, hastanelerde kırmızı renk genellikle önemli uyarıları vurgulamak için kullanılır.

Dikkat çekici renkler arasında yerini alan kırmızı şiddetli ve uyarıcı bir etkiye sahiptir. Kırmızının yoğun olarak kullanıldığı ortamlarda çocuklar kendilerini saldırgan ve gergin hissedebilirler. Özellikle aşırı hareketli çocukların odalarında kırmızı renklerin yoğun olarak kullanılması onları daha saldırgan ve kızgın yapabilir.

Kırmızı, renkler arasında en baskın olanıdır ve güçlü duygular uyarır. Kırmızı, dikkatin detaylara verilmesini kolaylaştırır. Çocuğunuzun dikkatini çekmek istediğiniz alanları kırmızı ile renklendirebilirsiniz. Ders notlarında önemli olan yerleri kırmızı kalemle işaretlemesi çocuğun akademik öğrenmesine katkı sağlayabilir.

Yapılan araştırmalar sürekli kırmızı renge maruz kalmanın saldırgan davranışları arttırdığını göstermiştir. Özellikle Otistik bozukluğu olan çocuğun kırmızı rengin yoğun olduğu ortamlarda olması öfke nöbeti geçirmesine neden olabilir.

 
SARI

Sarı renk; sevinç, neşe, dostluk, akıl, enerji, sıcaklık, dikkat çekicilik gibi farklı duyguları temsil eder. Güneşin doğuşunun verdiği aydınlanmayı, sıcaklık ve neşeyi ifade eder. Sarı renk zekâyı uyarır ve çocuk odalarında ve oyun odalarında kullanılabilir. Öğrenme güçlüğü olan çocukların odasında sarı, turuncu ve mor renklerin kullanılması dikkatlerini toplamalarına ve öğrenmelerine yardımcı olabilir. Parlak mavilerle kullanılan yumuşak sarılar çocuklarda zihinsel gelişimi arttırabilir.

Yumuşak sarılar motivasyonu kolaylaştırırken parlak sarı hafızayı güçlendirir. Parlak sarı renkler çok yorucudur ve yoğun kullanımı baş ağrısı ve asabilik yapabilir. Bu nedenle sarı tonlar özenle seçilmelidir. Çocukları stresli hissettirebileceği için fazla kullanılmamalıdır. Yoğun sarı kullanımı öfke duygusunu tetikleyebilir. Bebek odasında yoğun sarı kullanımı bebeğin çok fazla ağlamasına ve huzursuz olmasına neden olabilir.

 

KAHVERENGİ

Ciddiyeti, realiteyi ve güveni temsil eder. Aşırı hareketli ergenlerin enerjisini dengeler, içine kapanık ergenlerin odasında kullanılmamalıdır

 
YEŞİL

Yeşil renk; hayat, büyüme, doğa, sağlık, para, emniyet, rahatlık, ferahlık duygularını ifade eder. Rahatlatıcı bir etkiye sahip olup huzur ve sakinlik hissi verir. Çocukların odalarında yeşil kullanılması uykuya geçişlerini kolaylaştırır. Sarı tonların ağırlıkta olduğu bir yeşil zihinsel uyanıklık sağlayacağından çocukların odalarında kullanılabilir. Okul öncesi çocukların odalarında kullanılması onların düşünme becerilerini destekleyebilir.

Soluk yeşil yatıştırıcıdır. Koyu yeşil ise uzun süre konsantrasyon gereken alanlarda etkilidir.

 
TURUNCU

Turuncu; sosyallik, mutluluk ve dışadönüklüğü temsil eder. Turuncu renk de kırmızı renk gibi iştah açıcı ve uyarıcıdır. Gerginliği azaltan ve dışadönüklük duygusunu uyaran sıcak bir renk olduğu için çekingen çocukların odalarında kullanılabilir.

 

MOR

Mor renk; ayrıcalık, lüks, onur, bilgelik, maneviyat, tutku ve vizyonerliği temsil eden etkileyici bir renktir. Beynin yaratıcılıkla ilgili bölümünü uyarır. Okul öncesi çağındaki çocukların odalarında kullanılması onların üretkenliklerini arttırabilir. Ruhsal dinginliği sağladığından aşırı hareketli çocukların odalarında kullanılabilir.

 

SİYAH

Yapmacıklık, güç, gizem, kötülük, ölüm duygularını çağrıştırır. Siyah saldırganlıkla ilişkilendirilir ve saldırgan davranışları ortaya çıkarabilir. Ergenler genellikle siyah rengi tercih ederler. Siyah ya da gri tonlarla boyanmış bir oda ergenleri daha depresif ve öfkeli yapabilir. Bu nedenle odalarında mavi renk kullanımı ergenleri sakinleştirebilir.


GRİ

Güvenlik, sabitlik, yetki ve olgunluğu temsil eder. Gri nötr bir renktir. İçinde beyaz ve grinin olduğu mat tonlar otistik bozukluğu olan çocukların sakinleşmelerine yardımcı olabilir.


BEYAZ

Beyaz renk; ferahlık, umut, ışık, saflık, temizlik, sadelik ve serinlik duygularının temsilcisidir. Rasyonel ve gerçekçi düşünmeyi sağlar. Beyazın yoğun olarak kullanıldığı duvarlar kaygı ve endişeyi arttırabilir. Beyaz rengin yoğun olduğu ortamlar Otistik bozukluğu olan çocuğu bunaltabilir.

 

 Aileler İçin Fikirler

-Yukarıda sıralanan renklerin çevrelerini nasıl etkileyebileceğini okudunuz. Bu etkiler ışığında çocuğunuzun odasını düzenleyebilir, uygun duvar rengini seçebilirsiniz.

-Çocuklar renkleri çok severler. Çizim ve resimlerinde renk kullanmaları duygularını ifade etmeleri açısından önemlidir.

-Çocukların sık vakit geçirdiği alanları renk psikolojisine göre düzenleyerek onların duygusal ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlayabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.